Ses yalıtımı nasıl yapılır ? şikayetleriniz doğrultusunda size özel keşif ve çözümler ile sonuçlandırılır.
Sesin kaynağında azaltılması veya önlenmesi için, örneğin;
Ses yalıtımını sağlayan materyallerin kullanılması, örneğin;
Pasif gürültü koruması
İşletmede altyapı ve organizasyonun değiştirilmesi
Mutlak surette gerekli olan ve önlenemeyen gürültü çıkaran çalışmaların dinlenme sürelerinin (öğle arası, sabah ve akşam saatleri) dışına çıkarılması Gürültü çıkaran iş safhaları arasında daha sık dinlenme sürelerinin konulması.
Sesin yoğunluğu, belli bir alan baz alınarak ölçülür. İnsan kulağı belli bir seviyeden sonraki sesleri duyabilir, Ancak sesin seviyesi duyulabilecek en düşük seviyenin trilyonlarca katına kadar ulaşılabilir. Böyle çok büyük rakamlarla karşılaşmamak için akustikte sesin seviyesini belirtmek için birim olarak desibel (dB) kabul edilmiştir. desibel skalası logaritmiktir. Böylece duyulabilen ses seviyesini 1 kabul edip, acı verici olarak kabul edilen ve bunun 10 trilyon katına kadar olan sesleri 1 dB ile 130 dB arasında ifade etmek mümkün olmuştur.
Ses, kaynağa bağlı küresel yüzeyler halinde hava içinde yayılır. Bu yayılan enerjinin bir bölümü kapalı mekanlarda karşısına çıkan engelden yansır, bir kısmı geçer, bir kısmı da yutulur. Ses yutma katsayısı, yutulan ses enerjisinin yüzeye gelen ses enerjisine oranıdır. Bu değer 0 ile 1 arasında değişir. Bir yüzeyin alanıyla o yüzeyin ses yutma katsayısının çarpımıyla elde edilen değere, o yüzeyin ses yutumu denir; birimi sabine?dir. Yüzeyin ses yutma katsayısı (a) alfa ile simgelenir. Örneğin bir yüzey gelen sesin % 60'ını yansıtıyorsa, o yüzeyin yutma çarpanı 0.40'dır.
Eğitim yapıları ile ilgili akustik düzenleme ve gürültü yalıtımı açısından daha yapılabilecek çok şey var. Bizim yönetmeliklerimizde tüm detayları bulabilmek (İngilizler'in BB93'ü gibi) mümkün değildir. Bir çok bilgiyi İngiliz, Amerikan ve Alman kaynaklarından bularak yapımızı doğru olarak planlayabiliriz. Bizim tip projelerimiz hala 1955-60'lardaki düzenlemeler. Ne yazık ki onun üzerine pek bir şey koyamamışız. Yönetmeliğimiz diyor ki "dersliklerde arka plan gürültüsü 35 dB olsun". Bir öğretim görevlisinin İzmit'te yaptığı ölçüm, dersliklerin içindeki gürültü düzeyinin 55-65 dB, teneffüslerde ise 85 dB olduğunu gösteriyor. Öğretmenlerimizin bağırmadan ders anlatabildiği, öğrencilerin gürültüden rahatsız olmadığı, akustik açıdan da anlatılanı en iyi şekilde anlayabileceği sınıflar umarız yakın bir gelecekte Milli Eğitim Bakanlığı'nın planları arasına girer.
Solo Akustik olarak ses yalıtımı uygulamalarımızda genellikle süngerpan,ahşapyünü kauçuk tabanlı ürünler kullanmaktayız. Detaylı bilgi için bizi arayınız.
Baffle: Genelde tavanlarda kullanılan dik olarak asılan ses soğurma üniteleridir. Mekanlarda yansıma süresini ve ses şiddetini azaltır.
Bariyer:Ses kaynağının yakınlarına engel olarak konulan, sesin önünü kesen, doğrudan gelen ses etkisini azaltan ses yalıtımı ürünleridir.
Bulut (cloud): Baffle ların tersine yatay olarak asılan akustik panellerdir.
Darbeli ses: Hava doğuşumlu olamayıp, iki sert objenin çarpmasıyla oluşur. Zeminden gelen ayak sesi, zemine düşen obje vb. örnektir.
Decibel ( dB ): Logaritmik oran olarak tanımlı ses şiddeti seviyesidir. Örnek olarak: nefes sesi 5 dB, ofis çalışma alanı sesi 50 dB, 100 mt uzakta kalkan jet uçağı sesi 130 dB dir
Frekans: Birim zamandaki titreşim sayısıdır. Akustik frekans Hertz (Hz) olarak kullanılır. Hertz bir saniyede olan itreşim sayısıdır.
Gürültü: Dinleyici tarafından engellenen, rahatsız edici, istenmeyen sestir. Gürültünün her zaman çok yüksek seviyede olması gerekmez.
Ses Basınç Seviyesi: Yüksek ses seviyesini tanımlar. Ses basınç seviyesi decibel ile tanımlanır ve ses seviye metresi ile ölçülür. İki kişinin konuşma sesi seviyesi ağırlıklı ortalama ile 50-55 seviyesindedir.
Ses iletim Kaybı: Bir bölmeye gelen ve bölmeden geçen ses kuvvetleri arasındaki farktır.
Hava Doğuşumlu Ses: Ses kaynağının havada (herhangi bir yere temas etmeden ) oluşması ve yayılmasıdır. Konuşma sesi buna örnek verilebilir.
Hertz (Hz): Ses frekans birimi. Bir saniyedeki titreşim sayısı.Ses yalıtım uygulamaları yapılmadan önce ölçüm yapılır.
Mimari Akustik: Yapısal mekanlarda ses iletim fonksiyonunun en iyi şekilde kontrol altına alınması için yapılan çalışmalardır.
Oktav Bandı: Geniş frekans alanlarına sahip enerji içeren ses, bant dediğimiz bölümlere ayrılmıştır. Bunlar genel olarak 10 oktav bantta tanımlanmıştır ve bölgelerine düşen merkez frekanslarla isimlendirilir. Bunlar ; 31.5,63,125,250,500,1000,2000,4000 Hz.
Resonans: Belli bir frekansta süreklilik.Ses yalıtım konusu.
Sabin: Malzemenin ses soğurma birimi. Akustik malzemenin sabin değeri, malzemenin soğurma katsayısı ve malzemenin miktarıyla tanımlanır.
Ses yalıtımı: Sesin etkisini yok etmek için özel malzemelerin yapılarda kullanılmasına ses yalıtım uygulamaları denmektedir.
Soğurma: Ses enerjisinin ısı enerjisine çevrilip yansıma enerjisinin azaltılmasıdır.Ses yalıtım terimleri.
Spectrum: Ses dalgasının frekans ve genlik bilgilerinin tanımıdır.
Titreşim yalıtımı: Tahrik edilen mekanik sistemlerin hareketlerini soğuran esnek desteklerin uygulaması.
Titreşim: Tanımlı referans noktası çevresinde salınım kuvvetidir.Titreşim genel olarak frekans,Hz,Dakikadaki çevrim, dakikadaki darbe gibi tanımlanabilir. Bu salınım hareketinin genliği (salınımın genişliği) kuvvetin büyüklüğünü gösterir.
Ultrasounds: 20,000 Hz den yüksek frekanstaki seslerdir. İnsan kulağını bu sesleri duymaz.
Yansıma: Sesin mekanlarda düz ve sert satıhlara çarparak tekrar duyulması yansımadır(reverbaration). Yansıma süresi (reverberation time, RT ) sesin ne kadar süre duyulabilir olduğunun saniye olarak değeridir.Ses yalıtımı uygulamaları bu yansımalar olduğu için yapılmaktadır.
Toplantı Odası Ses Yalıtımı | Ofis Odası Ses Yalıtımı | Çağrı Merkezi Ses Yalıtımı | Studio Ses Yalıtımı | Home Cinema Ses Yalıtımı | Spor Salonu Ses Yalıtımı | Müzik Odası Ses Yalıtımı | Restaurant Ses Yalıtımı | Jeneratör Odası Ses Yalıtımı | Soğutma Odası Ses Yalıtımı | Kompresör Odası Ses Yalıtımı | Atış Poligonu Ses Yalıtımı | Celenit Heraklite Ahşap Yünü | Akustik Ses Yalıtımlı Kapı | Akustik Kumaş Panel | Akustik Hazır Kabin | Akustik Ses Emici Paravan | Masa Seperasyon Panelleri ses izolasyon malzemeleri | akustik kaplama